600km door de nacht

De Nacht van Nederland mag waarlijk een bijzondere rally worden genoemd! Het is de enige rally in Nederland die dwars door de nacht gaat! Dus niet een paar uurtjes in het donker....  Nee, reken maar op zo'n 12 echt donkere uren. 
Uren waarin u niet alleen met andere deelnemers strijdt, maar ook met uzelf. Uren waarin doorzettingsvermogen wordt gevraagd. De Nacht van Nederland..... voor rally-rijders die van een extra uitdaging houden!

Eerder edities hebben bewezen dat het rijden van de Nacht van Nederland een pittige rally is. U vertrekt bij daglicht, maar in dit jaargetijde valt de duisternis al snel in. Extra lampen op de auto zijn welkom, want u rijdt via schaars verlichte wegen waarbij dorpen en bebouwing zoveel mogelijk worden vermeden. Het landschap zal voortdurend wisselen en het navigeren zal daarom ook steeds andere inzichten vragen. Het begin zal niet te moeilijk zijn, u kunt zo goed wennen aan het tempo van de rally.

Iedereen die aankomt is al een winnaar desalniettemin kan er worden gestreden in de Tour- of Sportklasse*. Beide klassen rijden binnen hetzelfde tijdschema, echter de sportklasse dient meer kilometers af te leggen. In de Nacht van Nederland ligt de nadruk op rijden en scherp navigeren. U zult echter niet worden geconfronteerd met complexe herconstructies en omrijroutes. Het rijden van de juiste route is in het duister al voldoende opgave. Wanneer u de juiste route rijdt wordt u beloond met een controle, rijdt u de onjuiste route wordt u niet bestraft. De Nacht van Nederland kent geen foutcontroles. Ziet u een controle, dan schrijft u 'm dus op. De controles zullen voorzien zijn van reflecterend materiaal, waardoor u ze beter opmerkt.

De start vindt 's-middags plaats waarna u de volgende dag vroeg in de ochtend de finish zult bereiken. U heeft er dan ca. 600 km rally opzitten en bent ca 16 uur verder. De rally bestaat uit 3 etappes en 12 trajecten. In het tijdschema zijn voldoende rustpauzes opgenomen op de rit veilig te laten verlopen. Op de pagina route krijgt u een indruk van het traject dat de rally zal volgen. De eerste rustpauze zal tevens het diner zijn, waarna u zo rond middernacht weer een pauze heeft. De laatste pauze zal rond de klok van 3 zijn en bevat tevens een nachtsnack zodat u de inwendige mens een beetje wakker kunt houden.

Start en Finish centraal in Nederland

De start en de finish van dit nachtelijke avontuur is centraal in Nederland gekozen. Het historische stadje Wijk bij Duurstede is ook dit jaar weer het verzamelpunt voor de start. U kunt uw auto midden in het sfeervolle centrum op de markt parkeren. Hier is de documentencontrole en kunt u zich voorbereiden op het vertrek. De finish zal ook weer in Wijk bij Duurstede zijn. Door zijn centrale ligging in het land is Wijk bij Duurstede voor iedereen goed en snel te bereiken. Voor hen die de auto op een trailer vervoeren is voldoende gratis parkeerruimte voorhanden.

Bonuspunten voor Kampioenschap

De Nacht van Nederland telt mee voor het Nederlands Kampioenschap Historische Rally's van de Dutch Historic Rally Club, en deelname levert u zelfs bonuspunten op. Een rally die dit kampioenschap verrijkt! Deelname aan de rally levert u dus punten op en kunnen zo aan het einde het rallyseizoen nog een aardig verschil gaan maken in het klassement.

Service

Niet alleen voor uzelf is de Nacht van Nederland een beproeving, ook uw rally-auto moet de rit doorstaan. Wanneer er zich problemen voordoen is het altijd prettig als u kunt vertrouwen op de hulp van een ervaren service-ploeg. Ook in de Nacht van Nederland is een professionele serviceploeg aanwezig. Zij proberen (kleine) storingen te verhelpen waarmee u in ieder geval de finish kunt bereiken. Controleer vooraf uw auto en zorg dat u niet verrast wordt door een kleinigheid.

*Bij onvoldoende deelname in één van de klassen kunnen de klassen t.b.v. de competitie worden samengevoegd.